Maak zelf een lichtplan voor jouw woonkamer!

Maak zelf een lichtplan voor jouw woonkamer!

 

Verlichting kan een ruimte maken of breken. Het is dan ook zeker aan te raden om hier goed over na te denken. Zeker als het gaat om de woonkamer, waar je de meeste tijd doorbrengt. Hieronder leggen we uit hoe je stapsgewijs een verlichtingsplan voor je woonkamer maakt!

 

Lichtplan woonkamer

 

#1. Teken een plattegrond van je woonkamer

Een verlichtingsplan voor de woonkamer maken begint met het tekenen van een plattegrond. Dat kan met potlood en papier, maar je kunt het ook digitaal doen als je dat prettiger vindt. Teken eerst de ruimte uit. Vervolgens plaats je de meubels in de plattegrond – dit is heel belangrijk, omdat het lichtplan van je woonkamer moet worden afgestemd op hoe je de ruimte gebruikt.

 

#2. Bepaal waar je behoefte hebt aan welke lichtbronnen

Zodra je de indeling van je woonkamer op papier hebt, kun je de lichtbronnen gaan intekenen. Daarbij is het raadzaam om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten verlichting. Dat zijn:

 

  • Basisverlichting: De basisverlichting, ook wel algemene verlichting genoemd, is het licht dat je aandoet zodra je de ruimte binnenkomt. Het betreft vooral plafonnieres en hanglampen die een helder licht door de gehele ruimte verspreiden.

 

  • Functionele verlichting: Onder functionele verlichting valt alle gerichte verlichting die je nodig hebt bij bepaalde activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting boven je aanrecht, een hanglamp boven de eettafel of een vloerlamp naast de bank die je gebruikt om bij te lezen.

 

  • Sfeerverlichting: Sfeerverlichting heeft een decoratieve functie en dient vooral om de gewenste sfeer in de woonkamer te creëren. Dit kan bijvoorbeeld met lichtsnoeren en LED-strips. Accentverlichting (zoals spotjes die je op dat grote schilderij richt) kan ook als sfeerverlichting worden beschouwd. Lichtbronnen die als sfeerverlichting worden gebruikt hebben doorgaans warmere lichtkleuren dan de lampen die je gebruik als basisverlichting of functionele verlichting.

 

#3. Bepaal de gewenste stijl

Nu je weet waar alle lichtbronnen moeten komen, kun je je gaan oriënteren op de verschillende stijlen. Als je een overwegend industrieel interieur hebt, dan licht het voor de hand om ook voor industriële lampen te kiezen. In klassieke en maximalistische interieurs mag wat ons betreft zeker geen kroonluchter ontbreken. Spotjes lenen zich juist weer erg goed voor moderne interieurs. Het kan helpen om wat voorbeelden te zoeken van lampen die je mooi vindt en er een moodboard van te maken.

 

Hulp nodig bij een verlichtingsplan voor de woonkamer?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een verlichting woonkamer plan? Je kunt altijd bij Rofra Home terecht voor een persoonlijk interieuradvies, inclusief een op maat gemaakt lichtplan voor je woonkamer. Informeer gerust naar de mogelijkheden!