Hoe onderhoud je houten meubels?

Hoe onderhoud je houten meubels?

 

Of het nu gaat om een mooi dressoir, een houten eettafel of een authentieke eetkamerstoel, houten meubels zijn een prachtige aanvulling op elk interieur. Maar hout kan in de loop der jaren wel gaan werken of verkleuren onder invloed van vocht, luchtvochtigheid, temperatuurschommelingen en licht. Om nog maar niet te spreken over de ongelukjes die thuis kunnen plaatsvinden. Kun je iets doen om het hout tegen die invloeden te beschermen? En hoe onderhoud je houten meubels het beste?

 

Houten meubels behandelen

Om te beginnen is het raadzaam om onbehandelde houten meubels altijd te behandelen alvorens ze in gebruik te nemen. Zo kun je een houten tafel behandelen met olie of was, waarmee de oorspronkelijke uitstraling van het hout het beste behouden blijft. Dat geldt ook voor (transparante) lak. Kies je voor een beits, test dan op een onopvallende plek uit hoeveel lagen je nodig hebt voor de gewenste kleur.

 

Houten meubels beschermen tegen vlekken

Een houten tafel beschermen tegen vlekken is vrij eenvoudig: altijd onderzetters gebruiken! Natuurlijk kan er altijd een onnadenkende gast aanschuiven, waardoor je toch een kringen in je mooie houten tafel krijgt. De oplossing? Even de warme föhn erop zetten en de meeste kringen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Over zon gesproken; zet je houten meubels niet in de volle zon, ook niet binnen. Direct zonlicht zorgt er namelijk voor dat ze gaan verkleuren.

 

Houten meubels reinigen

Wat betreft het reinigen van houten meubels, daarvoor is geen ‘one size fits all’ methode. De juiste reinigingsmethode is namelijk afhankelijk van het soort hout en de manier waarop het is afgewerkt. Gelakte meubelen kun je doorgaans wel afnemen met een vochtig (maar goed uitgewrongen) doekje. Gebruik sowieso geen agressieve of chemische schoonmaakmiddelen!