10 tips voor het onderhoud van leer

Lederen meubelen zijn gewild. Ze zitten comfortabel en zijn uiterst praktisch in onderhoud. De leersoorten die wij voor onze zitmeubelen selecteren zijn uitsluitend eerste klas volle (dus ongespleten) huiden van volwassen runderen. Deze huiden worden volgens klassieke methoden behandeld en verwerkt. Dit gebeurt door vakkundige, ambachtelijke ateliers. Hiermee garanderen wij een bijzonder goede kwaliteit leer dat soepel en sterk is en in de loop der jaren steeds meer van haar natuurlijke schoonheid prijs geeft.

Onderhoud lederen meubelen is belangrijk

Om zo lang mogelijk van uw lederen zitmeubel te genieten is het juiste onderhoud van groot belang. Regelmatig afnemen met een schone, vochtige doek is voldoende. Door twee keer per jaar het leer te voeden met een ledercrème blijft het soepel, veerkrachtig en beschermd. Dit allemaal om het leer zo lang mogelijk mooi te houden. Lees onderstaande tips voor optimaal onderhoud.

Leren bank

Tip 1: Regelmatig schoonmaken

Stof het leer regelmatig af met een zachte, niet pluizende doek. Denk hierbij ook aan de openingen tussen de bankkussens. Het regelmatig stoffen van uw meubelen voorkomt dat stof en ander vuil in het leder gedrukt wordt. Wanneer er een vlek op het lederen meubel ontstaat kunt u deze het beste direct verwijderen. Een nieuwe vlek is namelijk makkelijker schoon te maken dan een opgedroogde vlek.

Tip 2: Schone doek

Gebruik voor het (dagelijks) onderhoud van uw lederen bank of stoel altijd een schone doek. Dit voorkomt dat er vuilresten van de doek in het leer trekken. Reserveer een speciale, lederen zeem en een zachte doek voor het schoonmaken van uw meubelen en was deze na elke schoonmaakbeurt.

Tip 3: Extra zorg

Op plaatsen waar uw hoofd of handen in aanraking komen met het leer bestaat de kans op vetaanslag. Op die plaatsen dient u dan ook extra zorg aan het onderhoud te besteden.

Tip 4: Pas op met schoonmaakmiddelen

Sommige schoonmaakmiddelen kunnen de aniline-verfstoffen in vol- en semi anilineleer oplossen. Let dus op welke schoonmaakmiddelen u gebruikt. De belangrijkste tip hierbij is: probeer het schoonmaakmiddel eerst uit op een onopvallend plekje van het te behandelen meubelstuk voordat u het op het gehele meubel toepast. 

Tip 5: Houd het leer soepel 

Reinig en voed het leer twee tot vier keer per jaar met een leer-cleaner. Zo houdt u het leer soepel en krijgt het voldoende “voeding”. Vermijd synthetische en agressieve reinigingsmiddelen. Lederen meubels die bij een warmtebron geplaatst zijn dienen iets vaker behandeld te worden. 

Tip 6: Hard wrijven vermijden

Hard wrijven om bijvoorbeeld een vlek weg te poetsen moet u op alle leersoorten vermijden. Het vuil trekt op die manier alleen nog maar verder in het leer.

Tip 7: Bescherm leder tegen zonlicht

Wanneer u uw lederen meubels in fel zonlicht zet verkleurt het leer snel. Naast dat het felle licht voor verkleuring zorgt, tast het ook de weekmaker in gedekverfd leer aan. Dit geeft barstjes in de laklaag. Staat uw lederen meubel voor een raam waar veel zonlicht naar binnen schijnt? Dan is het aan te raden om gordijnen, jaloezieën, rolgordijnen of andere raamdecoratie te sluiten wanneer de zon er vol op schijnt om zo uw meubels te beschermen.

Tip 8: Constante vochtigheidsgraad

Houd de vochtigheidsgraad van de kamer rond de 60%. Vooral in woningen met een centrale verwarming is het zaak om er voor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis op een constant peil rond de 60% blijft. Met een zogenoemde hygrometer kunt u dit zelf meten. De vochtigheid in huis kunt u op peil houden met bijvoorbeeld waterbakjes (aan de centrale verwarming) of met behulp van een luchtbevochtigingsapparaat.

Tip 9: Kijk uit met spijkerstof

Kijk uit met jeanskleding op lederen meubels. Spijkerstof kan namelijk afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak van het meubel wordt hierdoor versneld.

Tip 10: Pas op met scherpe voorwerpen

Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen zoals gespen en ritssluitingen. Let ook op met kinderen, huisdieren en (lange) nagels. Scherpe voorwerpen kunnen het leer onherstelbaar beschadigen. Ter bescherming van uw lederen meubel kunt u een plaid over uw bank of stoel leggen.

Tot slot…

Wanneer u lederen meubels koopt is het aan te raden om het betreffende winkelpersoneel om onderhoudsadvies te vragen. Zij kunnen het advies toespitsen op het specifieke product en leersoort. Bovenstaande tips zijn algemene huis,- tuin en keukentips en zijn bedoeld om de levensduur van uw meubelen te bevorderen. Het gebruik van deze tips is geheel voor eigen risico. De tips zijn met de grootste zorgvuldigheid samengesteld maar niet allemaal getest op elk meubel. Lees altijd eerst de voorschriften van het te gebruiken schoonmaak- en/of onderhoudsmiddelen. Wij kunnen de werking op een specifiek meubel niet garanderen. Probeer daarom de werking altijd eerst uit op een onopvallende plaats.