Onderhoud van meubelstoffen

Stoffen bankVerkleuring

Stoffen, bestaande uit natuurlijke materialen, zullen door invloed van dag- en zonlicht sneller verkleuren dan stoffen die een synthetische samenstelling hebben. Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht, stoffen verkleuren namelijk in zonlicht. Extra slijtage van stoffen ontstaat vaak door huisdieren, jeanskleding, scherpe voorwerpen en nalatig onderhoud.

Normaal onderhoud

Een wekelijkse stofzuigbeurt bevordert de levensduur van de stof en houdt de kleuren fris. Bij het stofzuigen dient u van een glad mondstuk gebruik te maken. Het liefst geen aluminium, dat kan afgeven. De richting waarin het weefsel ligt noemen we de “vleug”. Stofzuig nooit tegen de vleug in, maar borstel de stof eerst met de vleug mee voordat u beging met stofzuigen. Borstel de stof daarna nog met een borstel na. U kunt het arm- en bovengedeelte van het meubel afnemen met een in water gedompelde en goed uitgewrongen zeem. Voor de behandeling van vlekken geldt: de gemorste substantie op alle stofsoorten zo snel mogelijk met een lepel verwijderen.

Losse draden

Hoe zorgvuldig wij onze zitmeubelen ook bekleden, er kan in de weefsels altijd een draad los komen te zitten. Naai loshangende rafels c.q. draden met een kromme naald “terug in het grondweefsel” of knip de losse draden netjes af.

Pilling (verklitte vezels)

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pilling-effect: losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kunt u het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die “pillen”.

Pletten

Poolweefsels kunnen door lichaamsgewicht, warmte en vocht geplet worden. Een behandelingsmethode is om de bewuste plekken een half uur met een goed vochtige doek te bedekken. Daarnaast kunt u de stof met een zachte borstel voorzichtig en egaal tegen de vleug in opborstelen. Daarna moet u de stof minimaal zes uur laten drogen. Deze behandelingsmethode moet u niet toepassen op synthetische stoffen. 

 

James

 

 

James en andere hoogpolige stoffen

Zoals u zelf waarschijnlijk heeft gezien kan u de vleug van deze stof twee kantenop leggen. Wanneer de vleug te lang een en dezelfde kant op staat zal de stof op een gegeven moment niet meer opveren waardoor de oorspronkelijk uitstraling verloren zal gaan.
Om dit te voorkomendient u de pool minstens eenmaal per week met de borstel van de stofzuiger “overeind” te borstelen zodat deze weer zijn oorspronkelijke uitstraling krijgt. Doet u dit niet dan zal de uitstraling van de stof snel achteruit gaan en valt deze later
niet meer te herstellen.

  

Shading of poolomloop

Door shading of poolomloop ontstaan zogenaamde “schijnvlekken”. Het zijn dus geen echte vlekken. De plekken die door shading ontstaan zien er uit alsof er met water op gemorst is. Op deze plekken liggen de polen van de stof niet helemaal in dezelfde richting. Afhankelijk van het standpunt van waaruit men naar deze plekken kijkt, lijken de plekken donkerder of lichter dan de rest van de stof. Het is een optisch effect en heeft dus niets met verkleuren te maken.

Vulmaterialen

Zitmeubelen worden meestal voorzien van een stevige vering en een vulling van polyether- of HR-schuim, of in sommige gevallen van een veren en/of vlokken schutkussen. Het is aan te raden losse kussens met een veren- of vlokkenvulling dagelijks flink op te schudden. Polyether- en HR-schuim is in het begin tamelijk stug materiaal, maar in het gebruik wordt het snel wat soepeler. Het “strakke” uiterlijk van de bekleding en de kussens kunnen hierdoor wat gaan plooien. Soms bestaat het binnenwerk van het zitgedeelte uit een combinatie van interieurvering en polyetherschuim met een afdeklaag. Deze vering garandeert u méér en langer zitcomfort. Het spreekt voor zich dat zitplaatsen die meer gebruikt worden, t.o.v. minder gebruikte zitplaatsen, flexibeler aanvoelen. Gebruik de armleuningen of rugleuningen niet als opstapje. Ook een zitplaats is niet gemaakt om op te staan. Maak uw kinderen duidelijk dat een bank geen trampoline is.

Tips voor behandeling van vlekken op stoffen

Sfeervolle woonkamer

Wat te doen bij een vlek

Vlekken dienen te worden verwijderd zodat ze geen kans krijgen lang op de stof in te werken. Er zijn producten waarvan de vlek pas in een later stadium zichtbaar wordt, zoals verschillende soorten dranken. Ook daardom is het belangrijk direct in te grijpen. 

Verse Vlekken

Vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel. Deppen met een klamvochtige theedoek - theedoek nat maken met lauw warm water, maximaal 40 graden, en dan uitwringen - om uitlopen van de vlek te voorkomen. Vervolgens de vlek met behulp van een theedoek met lauw warm water vochtig maken en opdeppen tot dat de theedoek geen vuil mee opneemt. In de vlekkentabel komen de volgende middelen aan bod: 

A Sopje van lauw water met een zacht wasmiddel (alkalivrij sopje) Een beetje wasmiddel met wat soda mengen met water. Dit mengsel opkloppen en het schuim met een stevig uitgeknepen kunststof spons gelijkmatig opbrengen. 1 minuut laten inwerken en met een schone witte katoenen doek verwijderen.
B Lauw water met zout (50 gram op 1 liter water) 
C (methyl) alcohol (70%)
D Terpetine, geen terpetijn (niet gebruiken bij schuimrubber of latex)
E Aceton (of remover)*
F Trichloorethyleen* of perchloorethyleen*
G Witte keukenazijn/schoonmaakazijn
H Deze middelen kunnen het materiaal onder de bekleding maar ook de bekleding vervaardigd uit synthetische stoffen aantasten. 

Probeer dus altijd de werking van deze stoffen uit op een onopvallende plaats. Lees eerst de voorschriften op het ingenaaide label!
Deze tips zijn algemene huis-, tuin- en keukentips. Wij kunnen de werking op een specifiek meubel niet garanderen. LET OP! DE DOOR ONS GELEVERDE MEUBELSTOFFEN MOGEN ALLEEN CHEMISCH GEREINIGD WORDEN

Vlekken van: Verse vlek           Oude vlek          
Ijs A A
Drop, zuurtjes, chocolade A A
Alcoholische dranken A C**
Frisdranken A A
Warme dranken A A
Zweet, bloed A A
Braaksel A A
Urine B B
Saus D* A
Soep, ketchup A A
Vlees, jus, boter D* D*
Olie, kaas (fondue) D* D*
Slasaus, mayonaise G G
Mosterd G G
Nagellak C** E**
Lippenstift, parfum C** E**
Make-up A A
Mascara D* D*
Inkt: vulpen A A
Balpen, viltstift C** C**
Verf: olieverf D* D*
Latex (muurverf) A D*
Lijm: textiel F*** F***
Velpon Bison-col E** E**
Polysryreen F*** F***
PVC-lijm E** E**
Houtlijm (wit) A A
Arabische gom A A
Bijenwas D* D*
Meubelwas, meubelolie D* D*
Schoensmeer F*** F***
Smeervet, olie D* D*
Kaarsvet: op tissue strijken 
(strijkbout op stand "wol")
  D*
     

* = niet gebruiken bij schuimrubber
** = bedwelmend, raam openzetten
*** = brandgevaarlijk, bedwelmend, raam openzetten