Onderhoud lederen meubelsOnderhoud van leer

Echt rundleer is een bijzonder duurzaam, aangenaam, ademend en praktisch natuurproduct. Wij selecteren voor onze zitmeubelen uitsluitend eerste klas volle, dus ongespleten, huiden van volwassen runderen. Deze worden volgens klassieke methoden behandeld en verwerkt door vakkundige, ambachtelijke ateliers. Dit leer wordt zonder uitzondering door en door geverfd, waarbij de kleurstoffen volledig doordringen in de celweefsels van de huid, zodat de duurzaamheid van de kleur geoptimaliseerd wordt. Hiermee garanderen wij een bijzonder goede kwaliteit leer, soepel en sterk, dat in de loop der jaren steeds meer van haar natuurlijke schoonheid prijs geeft.


Kenmerken

Elk leerhuid is letterlijk uniek en puur natuurlijk. Daardoor kent het ook natuurlijke grillen en kenmerken. Zo zijn structuurnuances, halsplooien, normaal genezen littekens, insectenbeten, kleurnuances, tot zelfs brandmerken soms waarneembaar. Door de correcte verwerking van de huid worden deze oneffenheden minder zichtbaar, het natuurlijke karakter blijft echter behouden. Net als de mensenhuid is ook echt leer rekbaar. Door het gebruik zal leer iets uitrekken, wat vooral waarneembaar is op grote vlakken. De onvermijdelijke plooivorming die hierdoor ontstaat draagt bij tot de natuurlijke charme van echt leer.


Kleurafwijking

Elke afzonderlijke huid wordt apart geverfd en gelooid. En omdat niet iedere huid (of zelfs delen daarvan) dezelfde hoeveelheid kleurstof opneemt en op dezelfde manier verwerkt wordt, kunnen bij levering van kant en klare zitmeubelen relatief forse kleurafwijkingen ontstaan ten opzichte van de getoonde kleurstaal of model. Bovendien zal de kleur van het leer zich, net als de mensenhuid, onder invloed van o.a. zonlicht en luchtvochtigheid aanpassen. Het is daarom niet raadzaam uw gewenste opstelling met tussenpozen aan te schaffen.


Slijtage

Er zijn mensen die drie jaar doen met hun lederen bankstel en er zijn mensen die er dertig jaar mee doen. En anderen totdat ze huisdieren krijgen. Allereerst moet u niet op uw bank of stoel gaan staan, dan kunnen de veren of singels breken. De zittingen zijn samen met de armleuningen de meest slijtgevoelige plekken van uw lederen meubels. Het slijten van de zitting is veelal te wijten aan het zachter worden van het binnenwerk. Het schuim of polyether zakt dieper in en singels of veren worden slapper. Hierdoor rekt het leder mee en ontstaat er een “kont” in het leder. Het leder gaat wijder zitten, er ontstaan plooien en op die plooien gaat het leder vaak barsten of slijt de laklag weg. Hierdoor ontstaan dan de toekomstige scheuren.


Tip: laat de vulling vervangen


Lederen meubelsWanneer u de vulling laat vervangen kunnen ook meteen de stiknaden worden ingenomen zodat het leer weer strakker zit. U zit zelf beter, bespaart uw rug en spaart het leder van uw dure meubels. De kopstukken van armleuningen zijn ook slijtgevoelig, zeker bij meubels waar u ze beetpakt om uit de bank op te staan. De ene keer zit u net pinda’s te eten en de andere keer weer een kroket. Door de jarenlange inwerking van vetten, zuren en zweet wordt de laklaag aangetast en kan gaan wegslijten. Daarnaast zuigt zich op deze plekken een overvloed van vet in het leer. Dit geldt ook voor de kopstukken bij hoge meubels. De vezels onder de verf en huid zuigen zich vol en laten de lak en huidlaag barsten (craquelé). Deze kan echter ook ontstaan door het wegslijten van de laklaag. Veel mensen denken dan dat het leer uitdroogt en gaan dan juist lopen smeren, maar hiermee maakt u de kwal nog erger. U brengt namelijk nog meer vettigheid in het leder en de vezels zuigen zich nog voller.


Onderhoud

Een goede leerkwaliteit is uiterst praktisch in onderhoud. Af en toe afnemen met een schone, vochtige doek is voldoende. Door tweemaal per jaar het leer te voeden met ledercrème, houdt u het leer soepel, veerkrachtig en beschermd. Bij een warmtebron geplaatste meubelen dienen iets vaker behandeld te worden. Vermijd synthetische en agressieve reinigingsmiddelen. Wij wensen u heel veel plezier van uw zorgvuldig geselecteerd zitmeubel. 

Tips:

- Reserveer een speciale, lederen zeem en een zachte doek voor uw meubelen, zodat vuil en resten van reinigingsmiddelen uw schoonmaakpogingen niet kunnen dwarsbomen.
- Zet leer niet in te fel zonlicht. Leer verkleurt in dat geval snel. Zonlicht tast bovendien de weekmaker in gedekverfd leer aan, wat barstjes in de laklaag geeft.
- Hou de vochtigheidsgraad van de kamer rond de 60%.
- Gebruik voor het dagelijks onderhoud altijd een schone doek.
- Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
- Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (gespen en ritssluitingen) en houd kinderen en huisdieren (nagels) in de gaten. Zij kunnen het leer onherstelbaar beschadigen.
- Stof het leer regelmatig af met een zachte, niet pluizende doek. Reinig en voed het leer twee tot vier keer per jaar met een zachte leer-cleaner. Zo houdt u het leer soepel en krijgt het voldoende ‘voeding’.
- Pas op: sommige schoonmaakmiddelen kunnen de aniline-verfstoffen in vol- en semi anilineIeer oplossen. Ook hier geldt weer de belangrijkste schoonmaakregel: probeer een schoonmaakmiddel eerst uit op een onopvallend plekje van het te behandelen materiaal.
- Hard wrijven moet u op alle leersoorten vermijden.
- Op plaatsen waar uw hoofd of handen in aanraking komen met het leer, bestaat de kans op vetaanslag. Op die plaatsen dient u dan ook extra zorg aan het onderhoud besteden.